Verantwoording

verantwoording Inleiding:

 

De inleiding is kort gehouden, omdat als er veel tekst/uitleg staat zullen de leerlingen het niet lezen. Dus daarom is het zo kort en duidelijk geschreven.

De eerste les wordt gestart met een mindmap en een korte video. Waarom voor een mindmap?  Zo wordt het voor de docent duidelijk hoeveel zij weten over natuurrampen en wat zij daarbij denken (dus een soort meetinstrument).  En de video is gekozen, omdat voor de leerlingen duidelijk te maken hoe heftig de schade was en wat er allemaal gaande was. Door het laten  zien van video’s  wordt het duidelijker voor leerlingen , dan wanneer je de docent het vertelt. 

 

Verantwoording aardrijkskunde:

 

Aardrijkskunde is een vak waar talloze begrippen voor komen. De leerlingen moeten veel begrippen leren en hierdoor kan er verwarring ontstaan over begrippen die veel op elkaar lijken. Tijdens het maken van dit deel van de webquest kwamen er sowieso al twee begrippen voor die veel op elkaar lijken, namelijk naar natuurverschijnsel en natuurramp, en de reden dat deze begrippen hier zo uitgebreid worden uitgelegd is om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over deze begrippen. De schaal van Richter is een onmisbaar begrip als het gaat om aardbevingen/tsunami’s en dit is de reden dat dit begrip is opgenomen in de theorie. De schaal van Richter zorgt er in deze webquest verder voor dat de leerlingen een beter beeld krijgen van de zwaarte van de aardbeving. Een 9.3 op de schaal van Richter is namelijk een stuk minder abstract dan zeggen dat de aardbeving een zeer zware aardbeving was. In de webquest is ten slotte nog een stuk theorie opgenomen over de platentektoniek. De reden voor het opnemen van deze theorie is dat de theorie over de platentektoniek helpt bij het verklaren van aardbevingen en tsunami’s en dat de leerlingen leren over de verschillende platen waar Indonesië mee te maken heeft. De informatie die de leerlingen in de theorie hebben gekregen kunnen de leerlingen verwerken in de presentaties die zij moeten maken.

 

De verschillende vragen die worden gesteld bij de theorie van aardrijkskunde zijn voornamelijk verdiepingsvragen die de leerlingen helpen bij het verwerken van de besproken theorie. De vragen zorgen ervoor dat de stof beter blijft hangen en dit kan de leerlingen helpen om de theorie die zij zelf graag willen presenteren gemakkelijker kunnen onthouden. De vragen die de leerlingen via het internet moeten opzoeken sturen de leerlingen alvast aan de slag met het zoeken van informatie voor hun eigen presentatie en het helpt de leerlingen alvast een beetje op weg.

 

Verantwoording geschiedenisopdracht 

 

Het is moeilijk om over een ramp die niet al te lang geleden heeft plaatsgevonden een opdracht te bedenken die te maken heeft met het vak geschiedenis. Ik heb daarom een opdracht bedacht waarbij de leerlingen als historici de aardbeving van 2004 vergelijken met een eerdere aardbeving. Als (beginnende) historici moeten de leerlingen door middel van een paar vragen een vergelijking maken tussen beide aardbevingen. Hoplelijk krijgen hierdoor de leerlingen een beeld dat elke natuurramp (waaronder aardbeving)  een op zich zelf staande ramp is. De opdracht begint meet een samenvatting van de ramp op 25 november 1833. Dit heb ik gedaan, omdat ik de informatie over deze ramp alleen kon vinden in een Australische wetenschappelijk artikel. Dit artikel was veel te moeilijk om de leerlingen voor te leggen. De vragen zijn zo opgebouwd dat de leerlingen door het beantwoorden van de vragen een overzicht krijgen van beide rampen en eenvoudig de verschillen en overeenkomsten tussen beide rampen kunnen ontdekken. De laatste vraag (opdracht 4) is bedoeld om leerlingen een inzicht te geven in het werk van historici.  

 

Verantwoording maatschappijleer

Presentatie: Zo leren de leerlingen voor een groep te praten. Zij leren hiervan, omdat zij een samenvatting moeten geven van de vragen die zij beantwoordt hebben. Link met opdrachten: Zo lezen de leerlingen op de website, omdat zij de juiste informatie moeten opzoeken. Onthouden dan wellicht beter. Filmpje met opdrachten: Filmpjes vinden de leerlingen altijd leuk om te zien, zij onthouden ook makkelijker met het luisteren en zien. Een stukje tekst helpt de leerlingen, zij zijn genoodzaakt om de tekst te lezen om een antwoord op de vraag te geven.


Bij dit onderwerp vind ik belangrijk dat de leerlingen nadenken waar het aan ligt dat een wederopbouw moeilijk is, wat de overheid kan doen en gedaan heeft, welke samenwerkende hulporganisaties en wat de functie is van Media. Dit zijn belangrijke factoren met een natuurramp. 
Media is bijvoorbeeld erg belangrijk, omdat het wereldwijd informatie kan overbrengen. Zo kan bijna de hele wereld ervan op de hoogte zijn.

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb