Geschiedenis

Maak een groep van 4 leerlingen en beantwoord onderstaande vragen zo goed mogelijk gebruik daarbij bijgeleverde bronnen en het internet. De eindopdracht is een presentatie van ongeveer 10 minuten. Gebruik bij het maken van de presentatie de punten die onder aan deze pagina staan en de verschillende punten uit het tabje beoordeling.


De aardbeving in Indonesië op 26 december 2004 was geen unieke gebeurtenis. Al vanaf het begin van de mensheid zijn er aardbevingen in dit gebied. Deze variëren van lichte schokken tot verwoestende aardbevingen. De aardbeving van 2004 was de zwaarste aardbeving in Indonesië ooit gemeten.  In de gehele geschiedenis van Indonesië is er één soortgelijke  aardbeving geweest die veel gemeenschappelijk kenmerken heeft met de aardbeving van 2004. Dit was de aardbeving bij Sumatra op 25 november 1833.

25 november 1833

 

Op 25 november 1833 op 22:00 werd Sumatra getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 9 op schaal van richter. De inwoners van Sumatra en de omringende eilanden hadden wel vaker een aardbeving meegemaakt, maar zo’n zware aardbeving nog nooit. Vele mensen vluchtten hun huizen uit en wachtten totdat de aardbeving over was. In totaal zou de aarde nog voor vijf minuten trillen. De meeste mensen overleefden de aardbeving. Wat de mensen nog niet wisten was dat het ergste nog moest komen. De aardbeving die zich voor de kust van Sumatra in zee had voortgedaan zorgde namelijk voor een tsunami. Deze tsunami had golven tot wel vijf meter hoog en trof enkele minuten na de aardbeving de kust van Sumatra. Terwijl de mensen net aan het bijkomen waren van de aardbeving werden ze getroffen door de tsunami. Hele vissersdorpen werden door de golven van de kaart geveegd en vele mensen kwamen om het leven. Hoewel er nooit een officieel dodental bekend is gemaakt denken wetenschapper dat er enkele tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen.

 

Vertaling en samenvatting van onderstaande bron.

http://www.ga.gov.au/ausgeonews/ausgeonews200503/tsunami.jsp

 

Opdrachten :

De onderstaande link geeft een beschrijving van de aardbeving van Indonesië in 2004. Bekijk deze link en maak vervolgens de onderstaande opdrachten.

http://www.leerwiki.nl/tsunami_tweede_kerstdag_2004

 

Opdracht 1:

  1. Beschrijf kort in een aantal zinnen op wat er gebeurd is tijdens de aardbeving van 1833.
  2. Beschrijf kort in een aantal zinnen op wat er is gebeurd tijdens de aardbeving van 2004.

 

Opdracht2:

  1. Vergelijk de tekst over de aardbeving in Indonesië van 1833 met de tekst over de aardbeving in Indonesië van 2004.
  2. Welke overeenkomsten hebben beide aardbevingen. Beschrijf kort vijf punten die met elkaar overeenkomen.

 

Opdracht 3:

  1. Vergelijk de tekst over de aardbeving in Indonesië van 1833 met de tekst over de aardbeving in Indonesië van 2004.
  2. Welke verschillen zijn er tussen beide aardbevingen. Beschrijf kort vijf punten die verschillen van elkaar.

 

Opdracht 4:

Historici willen graag zo veel mogelijk informatie over een gebeurtenis. Over de aardbeving van 1833 hebben historici veel minder informatie dan de aardbeving van 2004. Dit maakt het voor historici moeilijker om een goed beeld te maken van de ramp.

  1.  Waarom willen historici informatie hebben over een natuurramp die zich bijna meer dan 200 jaar geleden heeft plaatsgevonden?
  2.  Bedenk en beschrijf kort waarom er over de aardbeving van 1833 minder informatie bekend is dan die van 2004.

 

Nu gaan jullie een presentatie maken van ongeveer 10 minuten. gebruik daarbij PowerPoint. Maak daarbij gebruik van relevante plaatjes en steekwoorden. Ook kan je extra punten verdienen als je het op een originele en leuke manier weet te brengen.

Punten voor de presentatie : 

-          De leerling beschrijft kort wat er gebeurd is tijdens de aardbeving van 1833.

-          De leerling benoemd vijf punten die verschillen tussen de aardbeving van 1833 en die van 2004.

-          De leerling benoemd vijf punten die overeenkomen tussen de aardbeving van 1833 en die van 2004.

-          De leerling beschrijft kort waarom historici zo veel mogelijk informatie willen over de aardbeving van 1833.

 

Naast de bovengenoemde punten is het verstandig om het tabje beoordelingen te bekijken zodat je een zo goed mogelijke presentatie kan houden. En bedenk dat originaliteit beloont wordt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb